HTML

1046 Budapest, Homoktövis u. 115.

Friss topikok

Linkblog

Archívum

Szűrővizsgálatok

2009.04.12. 09:12 thomas leaven

1. Genetikai szűrővizsgálatok:

Öröklődő rendellenességek kimutatása vérvizsgálattal.

Tenyészállatoknál még a tenyésztés megkezdése előtt célszerű elvégezni. Fontos, hogy nem csak a betegeket, hanem a betegséget rejtetten hordozó állatokat is azonosítani lehet, ezáltal elkerülhető, hogy két egyébként klinikailag egészséges, de a betegséget hordozó egyed párosításakor beteg utódok szülessenek.

Ilyen betegségek kutyáknál pl.: progresszív retina atrófia (PRA), Briardok éjjeli vaksága, vérzékenység bizonyos formái (Von Willebrand betegség), immunhiányos állapotok (SCID), súlyos idegrendszeri betegségek (Fucosidosis, GLD), réztárolási betegség stb.

Macskák betegségei pl.: szívbetegség -hypertrophias cardiomyopathia (HCM), polycystás vesebetegség (PKD), progresszív retina atrófia (PRA), idegrendszeri betegségek (glikogéntárolási betegség) stb.

A konkrét vizsgálat mindig bizonyos fajták, meghatározott génjeire vonatkozik. Géneknek nevezzük a kromoszóma meghatározott helyén található DNS szakaszt, ami esetünkben egy bizonyos betegség kialakulásáért felelős.

Genetikai származási vizsgálatok.

Elkészíthető az egyed genetikai ujjlenyomata, genetikai azonosítása, származásának ellenőrzése. A vizsgálatot vérből, száj nyálkahártyájáról vett mintából, szőrből, szövetmintákból lehet elvégezni

2. Fertőző betegségek szerológiai szűrővizsgálata:

Vírusos és bakteriális fertőzések kimutatása vérből, váladékokból, bélsárból, szövetmintából. Hasonlóan a genetikai szűrővizsgálatokhoz, nem csak a betegeket, hanem a fertőzést lappangva hordozó, de klinikailag egészséges állatok kiszűrésére is alkalmasak a tesztek. A fertőzéseket többféle teszttel is vizsgálhatjuk, attól függően, hogy a kórokozót akarjuk direkt módon kimutatni, vagy az állat szervezetében a kórokozó ellen képződött specifikus ellenanyagokat. Szintén hangsúlyozzuk, hogy elsősorban macskák esetében nagyon fontos a tenyészállatok szűrése!

Macskák: pl. a macska leukózist 3-féle teszttel is vizsgálhatjuk FeLV (ELISA, IFT, PCR), a macskák szerzett immunhiányos szindrómája FIV (ELISA, PCR), macskák fertőző hashártyagyulladása FIP (IFT, PCR), calicivírusos nátha, clamydophila fertőzés stb.

Kutyák: parvovírusos bélgyulladás, szopornyica, coronavírusos bélgyulladás, herpesvírus fertőzés, Lyme-kór, leptospirosis, stb.

3. Parazitás betegségek szerológiai szűrővizsgálata:

Pl.: szívférgesség, Toxoplasma fertőzés, rühösség kutyában stb.

4. Hormonális - endocrinológiai szűrővizsgálatok:

Mellékvesekéreg működését jelző hormonvizsgálatok.
Pajzsmirigy működését jelző.
Nemi hormonok vizsgálata.
Egyéb hormonok vizsgálata.
 

Klikk ide: www.homoktovisvet.hu/szurovizsgalatok.html

Szólj hozzá!

Címkék: betegségek fertőző genetikai szűrővizsgálatok szerológiai szűrővizsgálata parazitás hormonális endocrinológiai

A bejegyzés trackback címe:

https://1allatorvos.blog.hu/api/trackback/id/tr91060528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása