HTML

1046 Budapest, Homoktövis u. 115.

Friss topikok

Linkblog

Archívum

Allergia vizsgálat:

2009.04.12. 09:06 thomas leaven

Allergia:

Az allergia genetikai alapon kifejlődő, immunológiai túlérzékenység (hiperszenzitivitás) a mindennapi környezetben. Az allergiát kiváltó anyagokat allergéneknek nevezik. Tünetei kutyában és macskában elsősorban erősen viszkető bőrgyulladás formájában mutatkoznak meg, de lehetnek légzőszervi tünetek, is mint tüsszögés, orrfolyás (ún. szénanátha), kötőhártyagyulladás, köhögés (aszthma), emésztőszervi tünetek: hasmenés, hányás, továbbá csalánkiütés, gégeoedema, ritkán anaphylaxiás shock.

 

Az allergiás bőrgyulladás fajtái:

Atópiás bőrgyulladás:

Genetikai hajlammal rendelkező egyedekben elsősorban belélegezhető allergének váltják ki (növényi pollenek, gombaspórák, házipor, stb.). Leggyakrabban a pofa, szemkörnyék, fül, lábvégek viszketnek, de idővel hónalj, has, sőt az egész testre kiterjedő bőrgyulladás is kialakulhat. Az állatok erősen vakaróznak, dörzsölik, rágcsálják magukat. Másodlagosan baktériumok és gombák szaporodnak el a bőrükön, amelyek még súlyosabbá teszik az elváltozásokat. Diagnosztizálni intradermalis teszttel (bőrteszt) és vérvizsgálattal lehet. A vérvizsgálat mellett szól, hogy lényegesen nagyobb számú allergént tudunk vizsgálni, valamint lényegesen pontosabb (számszerűen meghatározott) értékeket kapunk. Kezelés lehet tüneti terápia (antiallergiás, gyulladáscsökkentő gyógyszerek, kenőcsök, oldatok, gyógysamponok stb.) vagy immunterápia. Az immunterápiás eljárás a szervezet reakciókészségének a túlérzékenység felől a normális működés felé történő visszaterelését eredményezi, így megváltozik a szervezet immunválasza az adott allergénnel szemben (ez a folyamat az ún. hiposzenzitizálás). A hiposzenzitizálás érzéketlenítest jelent, amit úgy érünk el, hogy az allergént fokozatosan növekvő mennyiségben, bőr alá adott injekció formájában juttatunk be a szervezetbe. A tüneti kezelés során alkalmazott gyógyszereknek főleg hosszú távon akár súlyos mellékhatásai is lehetnek, míg a hiposzenzitizáló kezelésnek nincsenek mellékhatásai.

Bolha-allergiás bőrgyulladás:

A bolhanyál fehérjéivel szemben kialakuló allergiás reakció. Általában a faroktő és a hát-ágyéki tájék érintett. Diagnózis: (lásd atópia). Kezelés: szigorú bolha kontroll (bolhairtó nyakörvek és spot on készítmények folyamatos, akár kombinált alkalmazása).

Allergiás kontakt bőrgyulladás:

Ott alakul ki ahol az állat közvetlenül érintkezik az anyaggal (pl. gyapjú, selyem, pamut, műanyag stb.). Terápia általában egyszerű, az allergizáló anyagot el kell távolítani az állat környezetéből.

Táplálék okozta allergiás bőrgyulladás:

A táplálék valamelyik fehérje összetevőjével szemben kialakuló túlérzékenység (pl. marhahús, csirkehús, disznóhús, tej, szója, kukorica, árpa, paradicsom stb.). Vérvizsgálattal vagy eliminációs diétával diagnosztizálható. Ez utóbbi kissé hosszadalmasabb, min. 6-8 hétig tart. Terápia szintén egyszerűnek mondható, mert ha az allergiát kiváltó fehérjét kihagyjuk az étrendből, a probléma saját magától megoldódik.

Allergiás gennyes bőrgyulladás:

Általában hosszantartó gennyes bőrgyulladás szövődménye, a kórokozó baktérium és gomba (Staphylococcus, Malassezia) sejtfala elleni túlérzékenységi reakció.

Miért fontos az allergiateszt elvégzése és az immunterápia alkalmazása?

Az allergiateszt elvégzése alapfeltétele az immunterápia alkalmazásának. Az immunterápia diétával kiegészítve nagyon hatékony módszere az allergia (atópia) kezelésének.
 

Klikk ide: www.homoktovisvet.hu/allergia.html

Szólj hozzá!

Címkék: allergia

A bejegyzés trackback címe:

https://1allatorvos.blog.hu/api/trackback/id/tr491060517

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása